MIMO WiFi Access Points

MIMO WiFi Access Points

Op allerlaatste modellen Mimi wifi Access points en andere draadloze netwerkapparaten zoals routers, smartphones en laptops, staat vaak de aanduiding MiMo. Maar doet deze MIMO-techniek nu en wat betekend MiMO?
Deze blog zal uitleg geven wat MIMO is, welke soorten en wat precies de verschillen zijn.

Wat is MIMO?

MIMO is de afkorting van Multiple Input, Multiple Output en geeft aan hoeveel kanalen (streams) een draadloos apparaat gebruikt voor het voor het verzenden en ontvangen van draadlose signalen
Met een eenvoudig voorbeeld leggen we uit wat MIMO doet. Stel een Access Point vergelijken we met een snelweg, de Wi-Fi kanalen zijn de rijbanen van de snelweg.
Hoe meer rijbanen, hoe sneller het Wi-Fi verkeer doorstroomt. Dus hoe meer kanalen een Access Point heeft, hoe hoger de snelheid van de aangesloten WiFi-apparaten op dit Access Point..

Een 3×3 MIMO access point heeft dus 3 kanalen en kan daardoor sneller data verzenden en ontvangen dan een 2×2 MIMO Access Point dat slechts 2 kanalen heeft.
Let op de keuze voor een 2×2 MIMO of 3×3 MIMO Access Point is dus afhankelijk van de draadloze apparatuur van de gebruikers (clients) die toegang krijgen tot het WiFi-netwerk. Deze gebruikers (clients) zijn ook onder te verdelen in 1×1, 2×2 en 3×3 MIMO producten.
Wat is Mimo?

1×1 MIMO Producten

De meeste mobiele telefoons en tablets beschikken slechts over één antenne en behoren daarom tot de 1×1 MIMO apparaten. Deze apparaten gebruiken maar 1 kanaal voor het verzenden en ontvangen van data.

2×2 MIMO Producten

2×2 MIMO vinden we vaak terug in notebooks, laptops en Chromebooks. Deze 2×2 MIMO apparaten beschikken over 2 antennes en kunnen via 2 kanalen data verzenden en ontvangen.

3×3 MIMO Producten

De 3×3 MIMO vindt je vaak terug bij high end laptops zoals de MacBook Air en zakelijke modellen van Dell, Lenovo en HP. Deze producten hebben een beduidend hogere bandbreedtecapaciteit tijdens het down- en uploaden van data. Vanzelfsprekend communiceren 3×3 MIMO producten met 3 antennes en via 3 kanalen.
MIMO WiFi Access Points

2×2 MIMO of 3×3 MIMO?

Wanneer u de keuze moet maken tussen een 2×2 MIMO of 3×3 MIMO access point dient u dus rekening te houden met de mobiele apparatuur in uw netwerk. Zijn er alleen 1×1 MIMO en 2×2 MIMO producten aanwezig (dus voornamelijk smartphones, tablets en standaard laptops), dan zal de maximale capaciteit van 3×3 MIMO access point niet behaald worden. 2×2 MIMO producten maken voor WiFi immers gebruik van 1 of 2 kanalen, waardoor een derde kanaal niets toevoegt.

3×3 MIMO is aan te raden in bijvoorbeeld openbare omgevingen waar veel gebruikers een snelle en stabiele WiFi geboden moet worden moeten worden, zoals onderwijsinstellingen, conferentiezalen of bibliotheken.

MIMO snelheden

Meer kanalen betekend dus meer snelheid. In de onderstaande tabel hebben we de snelheden van de verschillende MIMO varianten naast elkaar gezet
Soms tellen sommige Access Point fabrikanten de snelheid van de 2.4 Ghz radio en de 5 Ghz Radio bij elkaar op

WiFi-standaard en frequentie 1×1 MIMO 2×2 MIMO 3×3 MIMO
11n (2,4GHz of 5GHz) 150 Mbps 300 Mbps 450 Mbps
11ac (5GHz) nvt 867 Mbps 1300 Mbps

Meer informatie

Heeft u advies nodig over het juiste access point voor uw situatie? Wij helpen u graag bij het maken van uw keuze. Neem contact op via 0344 653-559 of stuur een e-mail naar info@ligowave.nl.